'Verbeter de wereld, begin bij jezelf!' 

Iedereen vindt er wat van, Vogelaar doet er wat aan: de beheersing van de CO2-uitstoot in de wereld. Vanaf 2019 vervangen we de uit aardolie gemaakte sealfolie voor biobased folie; 100% recyclebare biologische sealfolie. We verzenden jaarlijks 25.000.000 direct mails die we voorzien van een sealfolie. Suikerriet folie wordt hiervoor de nieuwe standaard.

Algemeen directeur Mark Bonenkamp: "Vogelaar is een CO2 neutraal bedrijf en deze voortrekkersrol past in onze Lean & Green visie. Onze divisie ‘Direct Mail’ behoort tot de top 5 van de verzenders uit Nederland: alleen al bij Vogelaar verwerken en verzenden we circa 80.000 kg aan sealfolie. We willen én kunnen een aanzienlijk verschil maken. Door over te gaan op deze biobased folie bieden we onze klanten een product aan waarmee ze kunnen bijdragen aan de beheersing van de CO2-uitstoot. De overstap naar biobased folie levert een besparing op van 250.000 kg CO2 per jaar!" 

 

Hoe doen we dat in de praktijk?

We zijn direct gestart met het integraal gebruik van biobased folie. Dat betekent dat de bestaande PE folies worden uitgefaseerd.

 

Wat betekent dit voor u?

Voor Vogelaar is het dus niet de vraag óf we klimaatneutraal gaan ondernemen, maar hóe we onze opdrachtgevers kunnen enthousiasmeren dit samen met ons te doen. Voor u als opdrachtgever betekent de overstap naar verpakken in biobased folie een significante en zichtbare bijdrage aan de beheersing van de CO2-uitstoot. Magazines, folders, nieuwsbrieven en direct-mail packs worden verpakt/geseald in biobased folie, herkenbaar aan het internationale keurmerk op de seal.  

 

Hoeveel is 1 ton CO2?

Om een beeld te krijgen bij de besparing van Vogelaar van 250.000 kg COleggen we uit hoeveel 1 ton COis. 

1 ton CO2 uitstoten doe je wanneer je: 
319 liter diesel verbrandt 
7x naar Parijs vliegt  
300 kilo standaard kantoorpapier verbruikt 
16.000 km met de trein reist 
500 dagen ademhaalt

1 ton CO2 ziet eruit als: 
500 CO2 brandblussers
een luchtballon van 200 m3 
125 m3 cola

Voor 1 ton CO2-uitstoot: 
moeten 50 bomen een jaar lang groeien
moet een 2.3MW windmolen 2,5 uur draaien 

Om 1 ton CO2-uitstoot tot 0 te reduceren (compenseren): 
moet één houtoven in Oeganda een half jaar lang gebruikt worden
moet één huishouden in Cambodja twee maanden koken op biogas (1 biovergister reduceert gemiddeld 5,5 ton CO2 per jaar t.o.v. traditioneel koken op open vuur)

 

Feitjes over biobased folie

Mark Bonenkamp: "Uit eigen ervaring weten we dat het lastig is om de juiste keuze te maken voor een duurzame manier van verpakken. We hebben een kort overzicht gemaakt om u te helpen aan de juiste informatie.

Wat houdt Biobased in?

Als we spreken over biobased verpakkingsmaterialen -zoals de suikerriet folie van Vogelaar- hebben we het over materialen waarvan de grondstoffen direct of indirect van natuurlijke oorsprong zijn. Voorbeelden zijn papier en hout, maar ook diverse soorten kunststoffen kennen biobased grondstoffen, zoals de grondstof suikers gewonnen uit suikerriet en suikerbieten. 

Bioplastics zijn kunststoffen die zijn gemaakt uit een hernieuwbare bron (biobased grondstoffen) en/of biologisch afbreekbaar (composteerbaar) zijn. Niet elke bioplastic uit een hernieuwbare bron is composteerbaar en niet elke composteerbare verpakking is gemaakt van een hernieuwbare grondstof. Een combinatie is wel mogelijk. 

Biobased plastics zijn momenteel nog duurder dan petrochemische kunststoffen. Dit komt door hogere grondstofprijzen, langere bewerkingstijden. Bovendien zijn de materialen en processen nog niet zo ver geoptimaliseerd als bij petrochemische kunststoffen. Toch zijn er meerdere redenen om wel gebruik te willen maken van kunststoffen uit natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen:

 • Om minder afhankelijk te zijn van aardolie, dat op termijn schaarser en dus duurder wordt.
 • Omdat het duurzamer is. De CO2-emissie bij productie is 30-70% lager dan bij de productie van olie gebaseerde kunststoffen.
 • Vanwege de afbreekbaarheid van sommige biobased plastics; wat zeker interessant is als bij bepaalde producten recycling onmogelijk, of te duur, is.
 • Vanwege imago en consumenten behoefte, mede gestuurd door toenemende bewustwording van de vervuilende werking van kunststof zwerfafval (voorbeeld: de 'plastic soep').
 • Omdat het afgedwongen wordt door groene wet- en regelgeving (denk aan de tasjes in Italiaanse supermarkten die verplicht biobased zijn).

 


Is Suikerriet PE folie CO2 neutraal?  

De CO2 die wordt uitgestoten in het hele proces van de teelt van de rietsuiker, het maken van de ethyleen, de productie van de folie én het einde van de levenscyclus worden gecompenseerd door de CO2 opname tijdens de groeifase van de rietsuikerplant.  

 

Waarom geen Maisfolie (PLA)?  

Mark Bonenkamp: "Onze eerste gedachte ging uit naar maisfolie. Bij onderzoek bleek dat maisfolie wel een groen imago heeft, het is gemaakt uit een hernieuwbare bron (biobased grondstoffen) en ook biologisch afbreekbaar (composteerbaar). Maar de afvalverwerkende industrie heeft middels een convernant met de overheid vastgelegd dat de maisfolies (PLA's) niet goed composteerbaar zijn. Daarbij zijn de kosten circa 4x zo hoog als de biobased folie op basis van suikerriet zoals we deze nu aanbieden." 

 

Life Cycle Assessment  

Ook bio-PE is een ‘drop in’ bioplastic, maar met een biobased gehalte van 100%. Bio-PE wordt op dit moment onder meer toegepast als verpakkingsfolie, zuivel verpakkingen (Actimel flesjes) en verpakkingen van cosmetica en zeep (Ecover, Pantène). 

In Brazilië staat een productiefaciliteit voor bio-PE van het bedrijf Braskem met een capaciteit van 200 ton per jaar. Uitgaande van bio-ethanol wordt via enkele chemische conversies bio-PE geproduceerd. Braskem maakt gebruikt van de bestaande infrastructuur voor de productie van bio-ethanol vanuit suikerriet. Life Cycle Assessmemt (LCA) van Braskem laten zien dat er netto CO2 wordt vastgelegd in plaats van uitgestoten’. 

‘The life cycle assessment of the green plastic indicated that Braskem's biopolymer made from ethanol removes 3,09 kilograms of CO2 from the air with each kilogram produced’

 

Meer informatie 

Voor aanvullende informatie over Biobased folie en/of de visie van Vogelaar op duurzaam ondernemen neemt u contact op met Mark Bonenkamp 

Vogelaar gaat integraal over op biobased folie

Factsheet Suikerrietfolie

 

Bronvermelding:  

Bij het samenstellen van deze pagina hebben we ons laten inspireren en  gebruikgemaakt van content van de onderstaande bronnen. 

 • NEN rapport Normen en certificaten als stimulans voor Circulaire Economie 
 • HvA rapport:  Ontwerpen met Biobased plastics 
 • KDV rapport:  Factsheet: biologisch afbreekbare kunststof verpakkingen
 • KVD rapport:  Trend: Toename van biobased in verpakken
 • Braskem:  The life cycle assessment of its green plastic 
 • Climate Neutral Group: hoeveel is 1 ton CO2

 

 

 
Tefal

Klantbeheer - Marketing & Executie -  e-Commerce - Fulfilment -  Inzicht

BNN

Klantbeheer - Marketing & Executie - Fulfilment - Direct Mail - Inzicht

Oogfonds

Klantbeheer - Marketing & Executie - Fulfilment - Direct Mail - Inzicht

KVGO

Klantbeheer - Marketing & Executie - Inzicht

Koninklijke Eru

Klantbeheer - Marketing & Executie - e-Commerce - Fulfilment - Inzicht

Jumbo spellen

Klantbeheer - Marketing & Executie - e-Commerce - Fulfilment - Inzicht

Perfetti van Melle

Klantbeheer - Marketing & Executie - e-Commerce - Inzicht

Boomsma

Klantbeheer - Marketing & Executie - Fulfilment - Inzicht

Predator Endurance

Klantbeheer - Marketing & Executie - e-Commerce - Fulfilment - Inzicht

Kaffeeplaza

Klantbeheer - Marketing & Executie - e-Commerce - Fulfilment - Inzicht

Hyundai

Klantbeheer - Marketing & Executie - e-Commerce - Inzicht

Glen Talloch

Klantbeheer - Fulfilment - Inzicht

Mary Go Wild

Klantbeheer - Fulfilment - Inzicht

Duiken in beeld

Klantbeheer - Inzicht

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief